Κίνα: Θα παλέψουμε με κάθε κόστος αν ο Τραμπ επιμείνει στους δασμούς

Η Κίνα είναι έτοιμη να συγκρουστεί εμπορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες «με οποιοδήποτε κόστος» εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει στην πολιτική των δασμών, διαμήνυσε η Κίνα, απαντώντας στη νέα απειλή του αμερικανού προέδρου για επιπλέον φόρους εισαγωγής σε κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκαθάρισε πως θα προβεί σε βαθιά «αντίμετρα» εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες και σε πρακτικές προστατευτισμού.

«Όσον αφορά το σινο-αμερικανικό εμπόριο, η Κίνα έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση της: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε τέτοιο πόλεμο», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, όμως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Η κινεζική πλευρά δεν διευκρίνισε εάν εξετάζει μόνο αντίστοιχους δασμούς ή εάν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω εμπορικές κυρώσεις.

Το Πεκίνο έχει ήδη προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρώτης λίστας 1.333 προϊόντων, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, που δημοσίευσε η κυβέρνηση Τραμπ.

Χθες κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν προειδοποιήσει πως ο ασιατικός γίγαντας όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις αλλά θα επικρατήσει σε τυχόν εμπορική σύρραξη.

Η κλιμάκωση της λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες είχαν ηρεμήσει το τελευταίο διήμερο μετά από διαβεβαιώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι οι λίστες με αγαθά αποσκοπούν στην δρομολόγηση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Πηγή: skai.gr