Η ΕΚΤ έστειλε το πρώτο σινιάλο ότι τελειώνει η χαλαρή νομισματική πολιτική

Το πρώτο σινιάλο ότι η εποχή της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής οδεύει προς το τέλος της έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποσύροντας τη δέσμευσή της ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μηνιαίο μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Έως τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας επέμενε ότι είναι διατεθειμένο να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων εάν διαπιστώσει αδυναμίες στην οικονομία της ευρωζώνης, όμως σήμερα αφαίρεσε αυτή τη διαβεβαίωση για πρώτη φορά από το 2016.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αλλαγής, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για επιβεβαίωση των αισιόδοξων προβλέψεων της Φρανκφούρτης όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης.

Σημείωσε πως η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Οι αγορές θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα.

Η ΕΚΤ δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο, όποτε είναι κανονικά προγραμματισμένο να λήξει, διατηρώντας αμετάβλητη τη δέσμευσή της ότι θα παρατείνει τις αγορές έως ότου διαπιστώσει ότι η πορεία του πληθωρισμού συνάδει με τους στόχους της.

Ο κ. Ντράγκι διαμήνυσε πως η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμα μεγάλο βαθμό νομισματικής βοήθειας προκειμένου να τονωθούν οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις.

Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση μετρήθηκε στο 1,2%, σαφώς κάτω από τον στόχο του «κοντά αλλά κάτω από το 2%».

Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από την υπερ-χαλαρή πολιτική θα γίνει σταδιακά, με δεδομένο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια και επανέλαβε πως θα παραμείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Ευρωτράπεζα συνεχίζει παράλληλα μία μορφή υπόγειας ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς επανεπενδύει μέρος των εσόδων της από τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε πως οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ακόμα μετά τη λήξη του κανονικού QE, «και σε κάθε περίπτωση για όσο είναι απαραίτητο».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ