Κλείσιμο

Αμερικανικές εξαγωγές 2,8 δισεκ. ετοιμάζεται να στοχοποιήσει η ΕΕ

Λίστα με περισσότερα από 100 αμερικανικά προϊόντα που θα στοχοποιηθούν με κυρώσεις εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επισημοποιήσουν τους δασμούς 25% στο ατσάλι και 10% στο αλουμίνιο έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», το πρακτορείο Bloomberg και η «Wall Street Journal».

Η λίστα περιλαμβάνει εξαγωγές αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιέχει πολιτικά ευαίσθητα αγαθά, όπως οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ - Ντέιβιντσον, τα τζιν παντελόνια Levi’s και το ποτό μπέρμπον. Περιλαμβάνει επίσης σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως χυμός πορτοκαλιού, και αγαθά που κατασκευάζονται με χάλυβα.

Η απόσταξη του μπέρμπον γίνεται κυρίως στην πολιτεία του Κεντάκι, όπου εκλέγεται ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Η έδρα της εταιρείας Χάρλεϊ - Ντέιβιντσον βρίσκεται στο Γουισκόνσιν, από όπου κατάγεται ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Τα Levi’s βρίσκονται στην Καλιφόρνια, την οποία εκπροσωπεί η Νάνσι Πελόσι, ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γιούλμπουρ Ρος, έχει χλευάσει το μέγεθος των σχεδιαζόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες «λάθος στη στρογγυλοποίηση».

Η λίστα με τα προϊόντα-στόχους είναι ένα από τα τρία μέρη της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δασμών που σχεδιάζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η δεύτερη αιχμή είναι η εφαρμογή ανάλογων δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, ώστε να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός μεταλλευτικός κλάδος σε περίπτωση που οι αμερικανικοί δασμοί ανακατευθύνουν μεγάλο όγκο εξαγωγών προς την κοινοτική αγορά.

Τρίτον, η ΕΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες χώρες που πλήττονται από τα σχέδια Τραμπ ώστε να προσφύγουν ομαδικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αν και η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξ αρχής προσπαθήσει να υπονομεύσει τον ΠΟΕ.
Πηγή: skai.gr