ΣΕΒ: Η οικονομία ενισχύεται αλλά πολλές προκλήσεις παραμένουν

Ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας που βαραίνει τους εργοδότες, και για τόνωση των επενδύσεων με παροχή κινήτρων που είναι δημοσιονομικά ουδέτερα.

Επισημαίνει επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης την απονομή της Δικαιοσύνης, θέμα που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα κάθε χρόνο στην έκθεση ανταγωνιστικότητας που καταρτεί, ενώ καλεί την κυβέρνηση να μην οπισθοδρομήσουν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην αγορά εργασίας.

«Οι προκλήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπισθούν χωρίς καθυστερήσεις», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Ο Σύνδεσμος παραθέτει επίσης
κάποιες ανησυχητικές εξελίξεις που επηρεάζουν την πραγματική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο εντάθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2017. Αντίθετα ο ρυθμός αποπληρωμής χρεών του κράτους προς ιδιώτες μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Παρά τα εμπόδια όμως, ο ΣΕΒ τονίζει ότι η συνολική εικόνα της οικονομίας «είναι ουσιωδώς καλύτερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν, καθώς στους περισσότερους δείκτες καταγράφεται βελτίωση».

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 101,9 μονάδες τον Ιανουάριο του 2018, από 101,3 τον προηγούμενο μήνα και 95,3 τον Ιανουάριο του 2017, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των θετικών προσδοκιών στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και της άμβλυνσης των αρνητικών εκτιμήσεων στις κατασκευές.


Πηγή: skai.gr