Πράετ της ΕΚΤ: Η ποσοτική χαλάρωση θα σταματήσει μόνο όταν είμαστε ασφαλείς

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης με αγορές ομολόγων έως ότου αισθανθεί ασφαλής ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του κοντά στο 2% χωρίς τη δική της βοήθεια, διαμήνυσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του θεσμού Πέτερ Πράετ.

Ο κ. Πράετ ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει θέσει τρία κριτήρια για την αξιολόγηση της πορείας του πληθωρισμού: Το κατά πόσον η άνοδος των τιμών κινείται πράγματι προς το «κοντά στο 2%», το εάν η πληθωριστική δυναμική είναι «ανθεκτική» και όχι παροδική, κι το εάν υπάρχει επαρκής πεποίθηση ότι η ανοδική τροχιά του πληθωρισμού θα συνεχίσει σε βάθος χρόνου.

«Επί του παρόντος έχουμε ακόμα κάποια απόσταση [να διανύσουμε] ώστε να ικανοποιήσουμε και τα τρία κριτήρια ταυτόχρονα», είπε τη Δευτέρα ο κ. Πράετ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή στην άσκηση της πολιτικής της ΕΚΤ.

Το μήνυμα Πράετ ουσιαστικά αναζωπυρώνει
το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2018. Συνιστά παράλληλα απόρριψη των καλεσμάτων «γερακιών» του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας και της Γερμανίας, για τερματισμό του προγράμματος το φθινόπωρο ή τουλάχιστον για καθορισμό της ημερομηνίας λήξης.

Ο κ. Πράετ σημείωσε ότι παρά την ανάκαμψη της οικονομίας οι πιέσεις για άνοδο των τιμών παραμένουν χαμηλές. Η Eurostat εκτιμά πως τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,4%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές όπως των τροφίμων – ήταν 1,1%.

Η ΕΚΤ επισήμως ουδέποτε απέκλεισε
το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης ή εντατικοποίησης των αγορών ομολόγων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την τόνωση του πληθωρισμού. Σήμερα οι αγορές γίνονται με ρυθμό 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, ενώ παλαιότερα η μηνιαία «δύναμη πυρός» ήταν 60 και 80 δισεκ. ευρώ.

Τυχόν παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να ευνοήσει την Ελλάδα, η οποία για την ώρα είναι αποκλεισμένη λόγω της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό προϋποθέτει οι εταίροι να καταλήξουν σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ελάφρυνση του χρέους, και αυτή να κριθεί επαρκής από την Ευρωτράπεζα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ