Bloomberg: Επιδεινώνονται οι προβλέψεις της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος

Προς το χειρότερο έχει αναθεωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εκτιμήσεις της για την πορεία το ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Σε έκθεση που κατατέθηκε στο Euro-working Group της Παρασκευής η Κομισιόν εκτιμά ότι το χρέος διαμορφώθηκε πέρυσι στο 181,1% του ΑΕΠ και θα πέσει μόλις στο 165% το 2020 και στο 127,2% το 2030. Πρόκειται για προβλέψεις που είναι ελαφρώς χειρότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιδείνωση της τροχιάς του δημόσιου χρέους καταδεικνύει την πιθανότητα να κριθεί απαραίτητη η αναδιάρθρωση των δανείων στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα όταν θα γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας στο τέλος του Μνημονίου.

Κύριος υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εκτιμά ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο καθώς μετά το 2030 το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του θα αυξηθεί «εκρηκτικά». Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ακόμα πιο απαισιόδοξες συγκριτικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν, με τον οργανισμό να υπολογίζει πως το 2020 η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα είναι 171,4%.

Φτάνει το «μαξιλαράκι»;

Η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει και ανάλυση του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» που προσπαθεί να συγκροτήσει η Ελλάδα για να διαχειριστεί τυχόν «φουρτούνες» μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Η Αθήνα επί του παρόντος σχεδιάζει «μαξιλάρι» 18 έως 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισεκ. θα προέλθουν από δάνεια στήριξης και τα υπόλοιπα από εξόδους στις αγορές με νέα ομόλογα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Επιτροπή υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 20,3 δισεκ. ευρώ για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της έως το τέλος του 2019 και 30 δισεκ. ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της έως το τέλος του 2020.

Μαξιλάρι της τάξης των 17 δισεκ. θα αρκούσε για έναν χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή έως τον επόμενο Αύγουστο.
Πηγή: skai.gr