Ρεκόρ στο ισοζύγιο προσλήψεων αλλά με μπροστάρη την ευέλικτη εργασία

Το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων από το 2001 καταγράφηκε πέρυσι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με τις ευέλικτες μορφές εργασίας ωστόσο να αποτελούν βασικό παράγοντα πίσω από την αύξηση των προσλήψεων.

Στο σύνολο του 2017 δημιουργήθηκαν 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με τις προσλήψεις να ξεπερνούν τις απολύσεις κατά 143.545.

Παρά ταύτα, σχεδόν το 55% των θέσεων που δημιουργήθηκαν ήταν είτε για μερική είτε για εκ περιτροπής απασχόληση. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο το ποσοστό των προσλήψεων με ευέλικτες συμβάσεις ξεπέρασε το 57%.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ καταδεικνύουν την σταθερή υπο-αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η υπο-χρησιμοποίηση εργαζόμενων έφτασε στο 31,3%, σαφώς χειρότερα από την επίσημη μέτρηση της ανεργίας.

Η καλύτερη περίοδος για την αγορά εργασίας το 2017 ήταν το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος, όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος και οι θέσεις που δημιουργήθηκαν υπερέβησαν τις θέσεις που χάθηκαν κατά περισσότερες από 220.000.

Αντίθετα, η πιο απότομη πτώση καταγράφηκε το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, όταν οι απώλειες ξεπέρασαν τις προσλήψεις κατά σχεδόν 140.000.
Πηγή: skai.gr