Σε υψηλό εξαετίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία σημείωσε απρόσμενα αύξηση στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν έξι χρόνια τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 3,1% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, εξαιτίας των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, των παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών και της σοκολάτας, αντανακλώντας τον αντίκτυπο από τη βουτιά της στερλίνας ύστερα από την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit.

Τώρα που ο πληθωρισμός υπερβαίνει κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα το στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, ο διοικητής της Μαρκ Κάρνεϊ θα πρέπει να αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ τον Φεβρουάριο για το τι κάνει η κεντρική τράπεζα αναφορικά με αυτό.

Η βρετανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος και αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω καθώς οι επιπτώσεις από την ψήφο υπέρ του Brexit γίνονται αισθητές από τους καταναλωτές και τις εταιρίες.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του και αναμένεται να υποχωρήσει τα επόμενα τρία χρόνια σε επίπεδα μόλις πάνω του 2%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,5% ενώ οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πόσο σύντομα θα προχωρήσει σε μια νέα αύξηση.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η λίρα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Πηγή: skai.gr