Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup, μετά από τρεις ψηφοφορίες στις Βρυξέλλες.

Ο 50χρονος Σεντένο θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου, όταν και θα αποχωρήσει ο Ολλανδός νυν πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η πρώτη συνεδρίαση στην οποία θα προεδρεύσει θα λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου. Η θητεία του θα διαρκέσει 2,5 χρόνια.

Σημειώνεται πως ο κ. Σεντένο, απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, γίνεται ο πρώτος υπουργός Οικονομικών νοτιευρωπαϊκής χώρας που αναλαμβάνει τα ηνία του Eurogroup.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της ευρω-ομάδας, ο κ. Σεντένο είπε ότι εάν εκλεγόταν θα έδινε έμφαση στην πολιτική σύμπνοια ανάμεσα στα πολιτικά και γεωγραφικά μπλοκ της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ευρώ, και συχνά καλείται να πετύχει συγκλίσεις ανάμεσα σε πολύ αποκλίνουσες απόψεις.

Ο Πορτογάλος επικράτησε στον τελευταίο γύρο του λουξεμβούργιου ομολόγου του Πιέρ Γκραμέγκνα. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της θέσης οι ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας και της Λετονίας.

Σημειώνεται πως ήταν αναμενόμενο η ηγεσία του Eurogroup να πάει σε πολιτικό της κεντροαριστεράς για λόγους ισορροπίας, με δεδομένο ότι πολλά αξιώματα στις Βρυξέλλες ελέγχονται από την κεντροδεξιά.

Τα συγχαρητήριά τους στον νέο πρόεδρο έδωσαν άμεσα μέσω Twitter πολλοί συνάδελφοί τους, ανάμεσά τους ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Πηγή: skai.gr