Γραφείο Προϋπολογισμού Κράτους: Προϋπολογισμός φοροκεντρικής λιτότητας

Δείτε το σχέδιο του προϋπολογισμού 

Για προϋπολογισμό φοροκεντρικής λιτότητας, που επιμένει στην επιδίωξη υψηλότερων του στόχου (και των δεσμεύσεων της χώρας) πρωτογενών πλεονασμάτων ( 3,7% έναντι 3,5%) κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπό τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, αξιολογώντας το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην εθνική αντιπροσωπεία. 

Το ΓΠΚ ζητεί αλλαγή δημοσιονομικών στόχων, προειδοποιώντας για κινδύνους μη επίτευξης τους, καθώς, όπως τονίζει, είναι υπό αίρεση και ο στόχος για άνοδο 2,5% του ΑΕΠ.  

Όπως τονίζει, οι στόχοι που έχουν τεθεί προφανώς συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα, με έμφαση στο σκέλος της φορολογίας, που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη. Όμως επηρεάζουν και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν για την ίδια πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα είναι εύκολη, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς.  

«Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος, αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το Σχέδιο Προϋπολογισμού (π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κ.α» σημειώνει. 

Όπως εξηγεί, πολλές αβεβαιότητες βαραίνουν τα φορολογικά έσοδα του 2018, όπως τα έσοδα των ΟΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές και η έκταση της φορο- και εισφοροδιαφυγής. «Άλλωστε η αρνητική πορεία των φορολογικών εσόδων το 2017 φαίνεται να συμβαδίζει με την επιφύλαξη για τα φορολογικά έσοδα του 2018. Στην πλευρά των δαπανών, αβεβαιότητες πηγάζουν από τον βαθμό πραγματοποίησης δαπανών που εκκρεμούν (π.χ. αποπληρωμής συντάξεων), την πορεία του προγράμματος επενδύσεων κ.α. Ειδικά για τις μελλοντικές δυσκολίες στις επενδύσεις, μας προβληματίζει το αμετάβλητο ύψος του ΠΔΕ το 2018 σε σχέση με το 2017» τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού. 
Πηγή: skai.gr