Μήνυμα ΔΝΤ στην Ελλάδα να αρχίσει άμεσα τους e-πλειστηριασμούς

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενισχύοντας ανοιχτά τις εφάμιλλες προειδοποιήσεις που έχουν στείλει μέσω διαρροών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως η αποτελεσματική έναρξη των e-πλειστηριασμών αποτελεί «μεταρρύθμιση-κλειδί» στο πλαίσιο του προγράμματος και είναι κρίσιμη ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Νωρίτερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό σημείο της. Μάλιστα ζήτησαν την επανεκκίνηση τους όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου.

Ο κ. Μάρεϊ δεν αναφέρθηκε σε τυχόν συνέπειες, όμως χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδεχόμενο «ναυάγιο» στους πλειστηριασμούς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα στρες τεστ που θα πρέπει να περάσουν οι τράπεζες και αρχίζουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το ΔΝΤ, που μέχρι πρότινος ζητούσε και βαθύτερη αξιολόγηση του ενεργητικού των τραπεζών πέραν των τεστ αντοχής, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Αθήνα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία.

Αν και ο κ. Μάρεϊ δεν επανέφερε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει έλεγχο ενεργητικού, διευκρίνισε ότι οι τράπεζες χρειάζονται τους online πλειστηριασμούς για να μπορέσουν μεσοπρόθεσμα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα με τα F-16

Ο κ. Μάρεϊ ερωτήθηκε και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβάθμιση δεκάδων μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του Ταμείου δεν διαφαίνεται κάποιο δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Αξιολογούμε συνεχώς την δημοσιονομική κατάσταση τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών και σε αυτό το σημείο δεν βλέπουμε ρίσκα στους στόχους τους προγράμματος», είπε.

Η Αθήνα υποστηρίζει πως το κόστος της αναβάθμισης δεν θα υπερβεί τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δαπάνες θα γίνουν σε βάθος 10ετίας – δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που προσπαθεί να τονώσει τις αμερικανικές εξαγωγές, είχε αρχικά υποστηρίξει ότι το κόστος της σύμβασης θα είναι 2,4 δισεκ. δολάρια. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης