Πηγές θεσμών: Αυτές είναι οι δύο επιλογές για την Ελλάδα – Τι γίνεται με το κοινωνικό μέρισμα;

Πηγές των θεσμών σημειώνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση 4ου μνημονίου σε περίπτωση που ολοκληρωθεί ομαλά η 3η αξιολόγηση αλλά υπογραμμίζουν πως σταματούν και οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναλυτικά αξιωματούχος των θεσμών σημειώνει πως αυτό που αρχικά αποκλείεται με σαφήνεια από κοινοτικές πηγές είναι πως εάν κλείσει με επιτυχία η 3η αξιολόγηση και ακολουθηθούν όλα τα βήματα από την ελληνική πλευρά δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα υπάρξει η «καθαρή έξοδος» που επικαλείται ο Πρωθυπουργός και το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Οι λύσεις που μένουν στη χώρα μας επί της ουσίας είναι δύο. Η μία είναι η λύση «από τα παλιά» η λύση δηλαδή της προληπτικής γραμμής με αυξημένη εποπτεία και ένα μικρό πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη λύση φαίνεται να συγκεντρώνει και τις μικρότερες πιθανότητες.

Η δεύτερη λύση η οποία προετοιμάζεται εδώ και κάποιο διάστημα και έχει χαρακτηριστεί λύση «υβριδικού χαρακτήρα» περιλαμβάνει και αυξημένη εποπτεία, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, εγγυημένη έξοδο στις αγορές και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τι λένε οι θεσμοί αναφορικά με το μέρισμα ;

Είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των θεσμών πως το μέρισμα δεν έχει τη μορφή μονομερών ενεργειών. Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για το πώς και το πότε θα δοθεί. Οι θεσμοί επιθυμούν να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και να δίνεται σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Πηγή: skai