Αναβάθμιση του ESM συζήτησε για πρώτη φορά το Eurogroup

Σενάρια για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συζήτησαν για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με την προοπτική να ενισχυθεί ο ρόλος του στην αποτροπή και την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, σε βάρος του ΔΝΤ.

Ένα από τα ενδεχόμενα που τέθηκαν στο σημερινό Eurogroup προβλέπει ότι ο ESM θα αποκτήσει νέα όργανα που θα του επιτρέπουν να παρεμβαίνει ή να βοηθά τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «προληπτικά», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τέτοια ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ESM θα σήμαινε ουσιαστικά τη μετατροπή του σε μία μορφή Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε μάλιστα ότι στο μέλλον είναι «πιθανό» ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μειωθεί ή και να εξαφανιστεί στην Ευρώπη, που θα σημαίνει ότι ο ESM θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι ο ESM ήδη διαθέτει εργαλεία που δεν καν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα, μετά από πέντε χρόνια ύπαρξης, και συνεπώς πρέπει να εξεταστεί εάν το ζητούμενο είναι απλώς η καλύτερη αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων δυνατοτήτων του.

Η συζήτηση ήταν προκαταρκτική και δεν ελήφθη καμία απόφαση, όμως οι περισσότεροι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της χρησιμοποίησης του ESM ως έκτακτου χρηματοδοτικού «αναχώματος» για το κοινό ταμείο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, που θα συνιστά σημαντικό βήμα στην τραπεζική ενοποίηση.

Ένα από τα «αγκάθια» στις συζητήσεις για το μέλλον του ESM είναι ο κίνδυνος να «μπλέξουν» οι ενισχυμένες αρμοδιότητές του με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ήδη είναι υπεύθυνη για την δημοσιονομική εποπτεία των κρατών-μελών.

Αυτόν τον κίνδυνο επισήμανε μετά το Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στέλνοντας μάλιστα σινιάλο ότι ο ενισχυμένος ESM δεν θα μπορεί να είναι ένας αμιγώς τεχνοκρατικός οργανισμός.

Οι νέες του εξουσίες θα πρέπει να πρέπει να συνοδεύονται από μεγαλύτερη «δημοκρατική ευθύνη», είπε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε πως στόχος του είναι η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία με την Κομισιόν.
Πηγή: skai.gr