Κλείσιμο

ΕΚΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντέξουν αύξηση των επιτοκίων

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντέξουν αυξήσεις στα βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη, όπως κατέδειξαν έλεγχοι που διενήργησε ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αποτελέσματα των στρες τεστ ενισχύουν τις υποψίες ότι η Ευρωτράπεζα θα αρχίσει άμεσα τη σταδιακή έξοδό της από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί την τελευταία πενταετία, αν και η ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως το τα μέσα του 2018.

Τα τεστ της ΕΚΤ καταδεικνύουν ότι οι εμπορικές τράπεζες θα απολαύσουν αυξημένα έσοδα από τόκους σε περίπτωση αύξησης των βασικών επιτοκίων, ενώ αντίθετα η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος χαμηλών επιτοκίων οδηγεί σε πτώση των κερδών τους.

Παρά ταύτα, ή αύξηση των επιτοκίων δεν θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, καθώς αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των ιδρυμάτων.

Τα τεστ της ΕΚΤ έγιναν σε 111 τράπεζες με την θεωρητική εφαρμογή έξι σοκ επιτοκίων, ώστε να εκτιμηθεί πώς θα επηρεαζόταν η αξία τους και τα έσοδά τους από τόκους.
Πηγή: skai.gr