EWG: Μέσα Οκτωβρίου επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group της Δευτέρας, βρέθηκε η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι προεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ξεκινούν σήμερα Τρίτη με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Όσον αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Το πρώτο «ΟΚ» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψε μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες. Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων.
Πηγή: skai.gr