Αχτσιόγλου: Είχαμε αύξηση 0,8% των μισθών το 2016

Για αυξήσεις μισθών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο τη Δευτέρα στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αποδιοργάνωσης της αγοράς εργασίας.

Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υποστηρίζοντας ότι ενώ το 2012 (επί ΝΔ) οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό είχε μειωθεί κατά 3%, το 2016 κατέγραψε αύξηση 0,8% σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτή η ανοδική πορεία συνεχίζεται και για 7 στους 10 κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και το πρώτο 4μηνο του 2017. Επιπλέον, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε και το ποσοστό της ανεργίας αλλά όπως είπε «εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ξέρουμε ότι χρειάζεται κι άλλη δουλειά»

Παράλληλα, πάντως, η κ. Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας έχει εκτιναχτεί ξεπερνώντας πλέον σε διαστάσεις ακόμη κι εκείνο – το ήδη υψηλό - της αδήλωτης εργασίας, για να σημειώσει ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενη μάλιστα στα αιτήματα των εργοδοτών για απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης υπερωριών, που προβλέπει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, σημείωσε ότι: «δουλεύουμε με ομάδα της ΕΡΓΑΝΗΣ τη δυνατότητα να δηλώνονται με SMS οι υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε τους εργαζόμενους και θα βοηθήσουμε τους εργοδότες με πιο απλοποιημένη διαδικασία. Μας ενημέρωσαν ότι η υποδηλωμένη εργασία έχει ξεπεράσει την αδήλωτη εργασία».

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα ξίφη τους διασταύρωσαν Τάσος Πετρόπουλος και Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τις καταγγελίες του τομεάρχη εργασίας της ΝΔ περί εντολής για μη έκδοση συντάξεων ώστε να αποκρυφτούν συντάξεις ύψους μόλις 185 ευρώ βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. «Δόθηκε ή όχι εντολή;», επέμενε ο κος Βρούτσης, καλώντας τον υφυπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ο κ. Πετρόπουλος διέψευσε τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για «ψεύδη» και υποστηρίζοντας πως όλες οι συντάξεις εκδίδονται βάσει νόμου εντός τριμήνου από την ημέρα υποβολής τους, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο ποσό των 185 ευρώ.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά