Κλείσιμο

ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλαφόν χρέους, όπως κι όλα τα άλλα

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης πράγματι συνοδεύεται από πλαφόν χρέους, όπως άλλωστε όλα τα Μνημόνια που στηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οργανισμού, Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Η δήλωσή έρχεται στον απόηχο ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε πως τα σχέδια της Αθήνας για άμεση επάνοδο στις αγορές ομολόγων «πάγωσαν» πριν λίγες ημέρες ακριβώς λόγω των ορίων που έχει θέσει το ΔΝΤ.

Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να διευκρινίσει
εάν το επίμαχο πλαφόν ήταν όντως υπαίτιο για την αναστολή των ελληνικών σχεδίων. Προσέθεσε λακωνικά πως ο «απώτερος στόχος» του προγράμματος στήριξης είναι η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω πλαφόν ως όργανο για να υποχρεώσει την Ελλάδα να αποφύγει τις μεγάλες εξόδους στις αγορές ομολόγων, ενώ παράλληλα θα ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους για ρύθμιση του χρέους.

Αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν τους ευρωπαίους εταίρους να είναι δυσαρεστημένοι με το ΔΝΤ με τον ισχυρισμό ότι το Ταμείο μονομερώς έκανε αλλαγές στον τεχνικό ορισμό του πλαφόν. Τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Εν αναμονή της απόφασης για νέο πρόγραμμα

Σήμερα αργά το απόγευμα προς βράδυ ώρα Ελλάδος το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στην Ουάσιγκτον για να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα στήριξης. Οι ώρες έναρξης και λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστές.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το εκτελεστικό συμβούλιο θα εξετάσει πρόγραμμα βοήθειας διάρκειας 12 έως 36 μηνών, όμως η έγκριση θα είναι μόνο επί της αρχής, δηλαδή η όποια χρηματοδοτική βοήθεια θα παρακρατηθεί έως ότου οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμευθούν για μέτρα ελάφρυνσης που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ούτως ή άλλως το ποσό που θα προσφέρει το ΔΝΤ σε νέα δάνεια αναμένεται να είναι σχετικά μικρό, της τάξης των 2 έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης