Αμετάβλητα επιτόκια και πίστη στην ποσοτική χαλάρωση αποφάσισε η ΕΚΤ

Ένα πρώτο σινιάλο πως δεν θα βιαστεί να διακόψει ή να αποκλιμακώσει την ποσοτική χαλάρωση έστειλε στις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά τα τρία βασικά της επιτόκια.

Το διοικητικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στη Φρανκφούρτη, επαναβεβαίωσε πως οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, αλλά και ότι το μέγεθος και η διάρκεια των αγορών μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον, εάν κριθεί απαραίτητο για την τόνωση του πληθωρισμού.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν πως η Ευρωτράπεζα θα αφαιρούσε από τη σημερινή ανακοίνωσή της το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης των αγορών πάνω από το πλαφόν των 60 δισεκ. ευρώ, που θα ερμηνευόταν ως μήνυμα ότι εξετάζει πλέον αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει σε δημοσιογράφους στις 15:30 και αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη στρατηγική της ΕΚΤ όσον αφορά το μέλλον και το μέγεθος του QE.

Η στάση του διοικητικού συμβουλίου φαίνεται να αντανακλά τον σταθερά ασθενή πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά τα επιτόκια, το κύριο επιτόκιο που αφορά την παροχή ρευστότητας σε εμπορικές τράπεζες παρέμεινε στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων, που ουσιαστικά σπρώχνει τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα στην πραγματική οικονομία παρέμεινε στο -0,4%.

Στην ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο επαναβεβαιώνει πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα «για παρατεταμένη χρονική περίοδο» και σαφώς πέρα από τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ θεωρητικά ευνοεί την Ελλάδα, καθώς το πιθανότερο είναι πως η Τράπεζα τελικά θα παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση πέρα από το 2017. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για ένταξη των ελληνικών ομολόγων έστω προς το τέλος του Μνημονίου, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Προϋπόθεση πάντως για ένταξη στο QE παραμένει να υπάρξουν εξελίξεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Πηγή: skai.gr