ΣΕΒ: Τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη επηρεάζουν τις επενδύσεις στη χώρα

Οι επενδύσεις γίνονται στη χώρα αλλά όχι στο σημείο που θα θέλαμε, λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια της ετήσιας έρευνας του συνδέσμου για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συμπλήρωσε δε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποκτά και η χώρα αποκτά και πάλι σταθερότητα που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, επτά στις δέκα επιχειρήσεις βλέπουν πολύ άσχημη την κατάσταση της οικονομίας και αισθάνονται πως ό,τι έρθει θα είναι χειρότερο από αυτό που έχουν ήδη βιώσει.

Μια στις δυο επιχειρήσεις βλέπουν τον τζίρο να μειώνεται αλλά σε ποσοστό 72% αλλά σύμφωνα με την έρευνα δεν προβλέπονται απολύσεις.

Εμπόριο κατασκευές και μεταποίηση νοσούν όπως και μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία. Οι δε περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κεντρική Ελλάδα και τα νησιά.

Υπάρχει όμως αισιοδοξία σε ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρηματιών σε ποσοστό 36% που λένε ότι ή κατάσταση θα αλλάξει και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την κατάσταση κυρίως από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και μεγάλα ξενοδοχεία.

Φόροι, πολιτική αστάθεια και επιπτώσεις από το πρόγραμμα των αλλαγών καθώς και η δυσλειτουργία δικαιοσύνης, θεσμών και διαφθορά τα μεγαλύτερα εμπόδια των επιχειρήσεων.

Σε σωστή κατεύθυνση η απόφαση του ΣτΕ για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος.

«Δεν μπορεί να γίνεται επ’ αόριστο έρμαιο ο επιχειρηματίας στα χέρια των ελεγκτών. Περιμένουμε συνεργασία και κατανόηση κυβέρνησης και δικαιοσύνης ώστε να μην φοβούνται οι επενδυτές να έρθουν στην χώρα χωρίς να μπλέκουν» τόνισε.

Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης