Κοντά σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνία, σε ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ

Κοντά σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις από το 2013, όμως οι προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες υπό τη σκιά των μηνυμάτων της κυβέρνησης Τραμπ ότι προτίθεται να αμφισβητήσει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και να προαγάγει τον προστατευτισμό.

Μιλώντας στο Τόκιο μετά από τον νεότερο κύκλο διαπραγματεύσεων, ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα σημείωσε πως το πλαίσιο της συμφωνίας είναι πλέον ορατό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω σύγκλιση σε ορισμένα «σημαντικά σημεία».

Πιο αισιόδοξη εμφανίστηκε η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ η οποία σχολίασε ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος ώστε η χρυσή τομή σε πολιτικό επίπεδο να βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κισίντα δεν απέρριψε αυτό το χρονοδιάγραμμα λέγοντας πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20 στο Αμβούργο, σενάριο που θα συνιστά ξεκάθαρη απόρριψη της εμπορικής ατζέντας Τραμπ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, τα προσχέδια προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα κόψει, μεταξύ άλλων, τους δασμούς για ιαπωνικά αυτοκίνητα και μηχανικά εξαρτήματα. Το Τόκιο από την πλευρά του θα ανοίξει περισσότερο την ιαπωνική αγορά σε ευρωπαϊκά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιαπωνία έφτασε τα 124,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το εμπόριο σε υπηρεσίες άγγιξε τα €44 δισεκατομμύρια.

Εάν η συμφωνία τελικά επιτευχθεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά ανοίγματα στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, με δεδομένο ότι αθροιστικά το ΑΕΠ των δύο πλευρών ξεπερνά το ένα-τρίτο της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα κι αν υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα, η τεχνική οριστικοποίηση του κειμένου συν τη διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια σημαίνουν πως η εφαρμογή της συμφωνίας απέχει ακόμα αρκετούς μήνες τουλάχιστον.
Πηγή: skai.gr