Μινούτσιν: Στήριξη σε Λαγκάρντ, υποβάθμιση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Το ρόλο του ΔΝΤ, και της Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά, στο ελληνικό πρόγραμμα εκθείασε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μινούτσιν, διευκρινίζοντας ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου είναι χαμηλή, έχει περισσότερο χαρακτήρα έγκρισης, και δεν επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Απαντώντας σε δύο ερωτήσεις για την Ελλάδα σε συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, ο Στίβεν Μινούτσιν ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν πολύ χρήσιμος όσον αφορά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Ευρώπη. «Νομίζω ότι το ελληνικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα, που θα προκαλούσε σημαντικές ανησυχίες για τις αγορές και την οικονομία, και νομίζω ότι η Κριστίν Λαγκάρντ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο αμερικανός υπουργός.

Ο κ. Μινούτσιν διευκρίνισε ότι η δέσμευση (συμμετοχή) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. «Δεν είμαι καν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τη χρησιμοποιήσει, γι’ αυτό νομίζω ότι περισσότερο σημασία είχε στην πράξη η έγκρισή του (σσ. του Ταμείου στο Εurogroup)» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τις ΗΠΑ ή τους φορολογούμενους. Και υποστηρίζουμε το ΔΝΤ, παρόλο που θα εξετάσουμε τις εισφορές μας στο ΔΝΤ, όπως εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλες τις εισφορές και διασφαλίζουμε ότι δαπανώνται σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων» επισήμανε.
Πηγή: skai.gr