Το ΔΝΤ βλέπει αρνητικά την επιβολή διορίας στους Ευρωπαίους για το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βλέπει ιδιαίτερα θετικά το ενδεχόμενο να επιβάλει κάποια διορία στους ευρωπαίους εταίρους για τη συγκεκριμενοποίηση επαρκών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν και το ζήτημα παραμένει στο τραπέζι και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ΔΝΤ σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, όπου οι εταίροι ουσιαστικά μετέθεσαν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος έως τη λήξη του Μνημονίου – τον Αύγουστο του 2018. Η στάση των Ευρωπαίων υποχρεώνει το Ταμείο να εξετάσει μόνο επί της αρχής ένταξή του στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια έως ότου να ρυθμιστεί το χρέος.

Σε πολλές από τις δεκαεννέα περιπτώσεις όπου εντάχθηκε επί της αρχής σε πρόγραμμα στήριξης, το ΔΝΤ επέβαλε στους εκάστοτε πιστωτές προθεσμίες – συνήθως 30 ημερών – προκειμένου να διευθετήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση της διάσωσης. Ωστόσο, όπως τόνισε η πηγή, αυτό το μοντέλο αφορούσε τη δεκαετία του 1980 και η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική περίπτωση.

Όπως εξήγησε, το ζητούμενο στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι να ασκηθεί χρονική πίεση στους ευρωπαίους δανειστές απλώς για να επιταχυνθεί η ρύθμιση του χρέους, αλλά να βρεθεί μία καλή λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές και δομικές ιδιαιτερότητες της ευρωζώνης – κάτι που απαιτεί υπομονή κι όχι χρονικά όρια.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το να θέσουμε μία διορία βοηθάει πρακτικά», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχουν διαδικασίες όπου, εάν προσπαθήσεις να εφαρμόσεις μία αυστηρή διορία […] αυτό δεν θα βοηθήσει απαραίτητα στο να πετύχεις λύση».

Η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα είναι μία «πολιτική» υπόθεση που «χρειάζεται χρόνο», προσέθεσε, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία του Ταμείου όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σημείωσε δε πως το ΔΝΤ δεν θα δεχόταν να συμμετάσχει έστω επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν πίστευε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» να υπάρξει ρύθμιση του χρέους και η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων έως το καλοκαίρι του 2018. Ανάλογο μήνυμα έστειλε την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Τζέρι Ράις.

Η πηγή διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα το Ταμείο δεν έχει λάβει οιαδήποτε τελική απόφαση και το ενδεχόμενο διορίας, όπως και η διάρκειά της, θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο όταν η Κριστίν Λαγκάρντ καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η γενική διευθύντρια θα αποφασίσει τι θέλει να συστήσει στο Συμβούλιο», είπε.

Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο έως τις 27 Ιουλίου. Ακόμα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης