Η Ελλάδα προσβλέπει σε δόση και σε λίγη «καθαρότητα» για το χρέος

Συμφωνία που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης αλλά θα αναβάλει τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου το 2018, αναμένεται να αποφέρει το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Το ύψος της δόσης αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Euro-working Group, όπου κρίθηκε ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα με δύο εκκρεμότητες.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2022, με την Αθήνα να πιέζει για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%.

Καθαρότητα χωρίς οριστική λύση

Μολονότι οι εταίροι έχουν διαμηνύσει πως δεν θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους, ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πριν θα υπάρξει προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη «καθαρότητα» για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο μέλλον.

Δεν είναι γνωστό εάν αυτή η επιπλέον «καθαρότητα» θα ικανοποιήσει το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως ελπίζει σε μία «καλή λύση» και ότι το Ταμείο επιδιώκει άμβλυνση των διαφορών. Προσέθεσε όμως ότι ο οργανισμός διαπραγματεύεται σεβόμενος τις αρχές του, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει δάνεια στη χώρα μας εάν το χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του δήλωσε πως έχει βρεθεί φόρμουλα που θα εγγυηθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σκιαγράφησε τη γνωστή πλέον λύση που θέλει το Ταμείο να μπαίνει μόνο επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, και να συνεισφέρει χρηματοδοτικά αφού ρυθμιστεί το χρέος, δηλαδή το 2018.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζήτησε χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους

Στην ουσία αυτή είναι η λύση που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά στο προηγούμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου, με τον κ. Σόιμπλε μάλιστα να αναφέρει αιχμηρά ότι συμφωνία υπάρχει εδώ και τρεις εβδομάδες, όμως η Αθήνα ζήτησε χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε μάλιστα ότι εάν το 2018 κριθεί πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της, τότε πολύ απλά δεν θα γίνει, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα μπορέσει να σταθεί χρηματοδοτικά στα πόδια της και να επιστρέψει στις αγορές χρέους έως το τέλος του προγράμματος.

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει την εκταμίευση νέων δόσεων στήριξης για την Ελλάδα, εξέφρασε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμα πως οι εταίροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να εκτιμήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr