Πρώτο σινιάλο ομαλοποίησης από την ΕΚΤ, αλλά το QE συνεχίζεται

Αμετάβλητα διατήρησε τα τρία βασικά επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφαιρώντας όμως – μετά από πολύ καιρό – την αναφορά σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο μέλλον.

Πρόκειται για το πρώτο σχετικά καθαρό σινιάλο ότι η ΕΚΤ εξετάζει πλέον σταδιακή ομαλοποίηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει και η ανεργία συνεχίζει την πτωτική πορεία της.

Το βασικό επιτόκιο, που αφορά τη χρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών, παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 0%. Το επιτόκιο καταθέσεων, που ουσιαστικά λειτουργεί ως φόρος στα αποθέματα των τραπεζών ώστε να ενθαρρυνθεί η διοχέτευση των χρημάτων σε νέα δάνεια, παρέμεινε στο -0,4%.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν χαλάρωσε το λεξιλόγιό της όσον αφορά τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στο Ταλίν της Εσθονίας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 «και περαιτέρω εάν είναι απαραίτητο».

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ακόμα τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να διεκδικήσει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και βρεθεί ικανοποιητική λύση για το χρέος.

Το ΔΣ μάλιστα σημειώνει ότι εάν δει κίνδυνο πτώσης του πληθωρισμού είναι έτοιμο να αυξήσει τόσο τη διάρκεια όσο και τη δύναμη πυρός του προγράμματος αγοράς τίτλων, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα.

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι αρχίζει στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr