Κλείσιμο

Ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Σε θετική ανάπτυξη επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία, μετά τη ριζική και προς το καλύτερο αναθεώρηση των εκτιμήσεών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει πλέον ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,4%, δηλαδή σχεδόν μία μονάδα καλύτερα σε σχέση με την πρώτη εκτίμησή της για ύφεση 0,5%.

Προς το καλύτερο αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία σε τριμηνιαία βάση. Η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του περσινού έτους, ενώ αρχικά έκανε λόγο για πτώση της τάξης του 0,1%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αλλαγή των εκτιμήσεών της οφείλεται στην ενσωμάτωση επιπλέον στοιχείων, όπως ο δείκτης του κύκλου εργασιών στον κλάδο των υπηρεσιών καθώς και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.

Πανηγυρική ανακοίνωση Μαξίμου

Πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως τα στοιχεία της ΕΛΤΑΤ «επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ», και εκθέτουν ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν «χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις».

Τονίζει δε πως «οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν» στο θέμα του χρέους και η Αθήνα αναμένει πλέον την τήρηση των δεσμεύσεων των θεσμών για «καθαρή λύση».

Επίθεση από την αντιπολίτευση για το χρέος

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολουθεί όσον αφορά το χρέος εξαπέλυσαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και έλλειψη στρατηγικής, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σαν να μην καταλαβαίνει την «πολύ αρνητική» κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και την κοινωνία.

«Οι ξεφτισμένοι ‘λεονταρισμοί’ της κυβέρνησης και τα σενάρια δήθεν ‘εθνικής συνεννόησης’, που τροφοδοτούνται από διάφορες πλευρές, έχουν πραγματικό στόχο να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που φέρνει για τον λαό η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας-κεφαλαίου» σχολίασε το ΚΚΕ, αναφερόμενο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τα σενάρια «εθνικής συνεννόησης».

Καθαρές εξηγήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει για το χρέος ζητά με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι μολονότι οι θέσεις των εταίρων είναι γνωστές οι ελληνικές τοποθετήσεις παραμένουν άγνωστες.

Αν γίνει Συμβούλιο Αρχηγών θα ζητήσω παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα «πηγαίνει με τα νερά» των Γερμανών.

Μικρή αύξηση κατανάλωσης και επενδύσεων

Η οικονομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2017 υπολογίζεται πως έφτασε τα 46,128 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία φανερώνουν μικρή αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας.

Υπήρξε επίσης τόνωση των επενδύσεων, καθώς ο σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου άγγιξε τα 5,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 4,9 δισεκ. που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Πηγή: skai.gr