Επιδεινώθηκαν για 9ο συνεχόμενο μήνα οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση

Επιδεινώθηκαν τον Μάιο, για ένατο διαδοχικό μήνα, οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη PMI της εταιρείας Markit.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες, ελαφρά βελτιωμένος σε σχέση με τις 48,2 μονάδες που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι η πτώση πλέον αμβλύνεται. Οποιοδήποτε σκορ κάτω του 50 στο PMI σημαίνει επιδείνωση.

Όπως επισημαίνει η Markit, η συνεχιζόμενη επιδείνωση στη μεταποίηση οφείλεται στην περαιτέρω μείωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών, με τον όγκο νέων εργασιών να κινείται καθοδικά για ένα ολόκληρο εννεάμηνο.

Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών αυξήθηκε εν τω μεταξύ για όγδοο συνεχή μήνα, γεγονός που η Markit εκτιμά πως οφείλεται σε καθυστέρηση πληρωμής προμηθευτών λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Παρά ταύτα, η σταδιακή άμβλυνση της επιδείνωσης στον κλάδο έχει προκαλέσει κλίμα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις, με τις περισσότερες να εμφανίζονται αισιόδοξες πως θα αυξήσουν την παραγωγή τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αυτή η αισιοδοξία φαίνεται πως αποτυπώθηκε στην αγορά εργασίας, καθώς, παρά την πτώση της ζήτησης, τον Μάιο οι εταιρείες μεταποίησης αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Πηγή: skai.gr