Η Αθήνα διαψεύδει με αιχμές το δημοσίευμα της Bild για απόρριψη της δόσης

Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα είναι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι το δημοσίευμα υποκρύπτει «πολιτική σκοπιμότητα».

Στο δημοσίευμα η «Bild» παραθέτει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η δόση δεν προβληματίζει την Ελλάδα. Το κείμενο χρησιμοποιεί μία ελαφρώς διφορούμενη λέξη που μπορεί να ερμηνευτεί ως «δόση» στήριξης ή «πληρωμή» χρέους.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τη γερμανική εφημερίδα πως διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του. Διευκρίνισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο μη εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιούλιο, όταν η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ιδιώτες πιστωτές.

«Αυτό που είπα είναι ότι η εκταμίευση [της δόσης] δεν είναι θέμα, διότι όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας», επισήμανε. Τόνισε πάντως ότι από τη σκοπιά της Αθήνας η αποδέσμευση των χρημάτων χωρίς καθαρή λύση για το χρέος δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως τα τέλη του 2018, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, που απαιτεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε ο οργανισμός να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο επί της αρχής, συνδέοντας χρηματοδοτικά από το 2018, δηλαδή αφού ρυθμιστεί το χρέος.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε, το Ταμείο όμως δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως εξετάζει πλέον όλες τις δυνατές λύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr