Σόιμπλε: Το ΔΝΤ αποδείχτηκε δύσκολο στο Eurogroup

Εάν όλα πάνε καλά θα πετύχουμε συμφωνία για την Ελλάδα σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας μία ημέρα μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, που είχαν ως επίκεντρο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδείχτηκε «δύσκολο» με τα αιτήματά του.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι Ευρωπαίοι συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθενται να εφαρμόσουν.

Αντίθετα, το Βερολίνο, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, επιμένει ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να μετατεθούν για το φθινόπωρο του 2018, δηλαδή αφού λήξει το Μνημόνιο.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι το Βερολίνο δεν εμποδίσει την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, αλλά απλώς επιμένει στην τήρηση των κανόνωνm προσθέτοντας μάλιστα ότι παραδοσιακά στην ευρω-ομάδα υπάρχει ευρεία στήριξη για τη γερμανική θέση.

Στους θεσμούς πετά το μπαλάκι η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα και πλέον εναπόκειται στους εταίρους της να «πράξουν το ίδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία ημέρα μετά το άκαρπο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Τόνισε πως από τη σκοπιά της Κομισιόν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν «την εντυπωσιακή και επίπονη δουλειά» που έχουν κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός τους τελευταίους μήνες.

Προσέθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συνεχίσει θα εργάζεται ώστε να «διευκολύνει» μία συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του χρέους.
Πηγή: skai.gr