Σόιμπλε: Οι αγορές να εμπιστευτούν την Ελλάδα

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επαναλαμβάνοντας όμως ουσιαστικά την πάγια θέση του για μετάθεση των αποφάσεων για το 2018 ή αργότερα.

Μιλώντας μετά την πρώτη συνάντησή του με τον νέο γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ΔΝΤ και Ευρώπη δεν έχουν ακόμα βρει τη χρυσή τομή όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Δεν έδωσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας απλώς πως οι δύο πλευρές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο πιο επιφυλακτικό στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Διευκρίνισε δε ότι τυχόν αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους πριν τη λήξη του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, θα απαιτήσουν την έγκριση της κάτω γερμανικής Βουλής, της Μπούντεσταγκ.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν είναι στιγμή να μιλάμε για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, ενώ προσπάθησε στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, λέγοντας πως «θα πρέπει να εμπιστεύονται» τη χώρα μας.

Ο κ. Σόιμπλε εστίασε την προσοχή στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως οι αλλαγές που έχει δεχτεί η Ελλάδα είναι εντυπωσιακές, όμως δεν έχουν ακόμα πετύχει τον απώτερο στόχο, δηλαδή να καταστήσουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Σόιμπλε - Λε Μερ βρέθηκαν πρωτίστως οι προοπτικές συνεργασίας των δύο ισχυρότερων οικονομικών του ευρώ για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Οι δύο ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα μελετήσει δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορα μέτωπα.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ότι Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να αναβιώσουν παλαιότερο σχέδιό τους για μεταξύ τους εναρμονισμό της φορολόγησης επιχειρήσεων, κίνηση που θα αντανακλά τη βούληση των δύο χωρών για βαθύτερη ενοποίηση της Ε.Ε. – ακόμα και στο μοντέλο των «πολλών ταχυτήτων» – υπό τη σκιά του Brexit.
Πηγή: skai.gr