Σκέψεις για αύξηση του πλαφόν αναλήψεων μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

Σε χαλάρωση των capital controls μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων προσανατολίζονται το οικονομικό επιτελείο και ο τραπεζικός κλάδος, με δεδομένη την πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακόμα πάντως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αλλαγών, ειδικά υπό τη σκιά της εκροής καταθέσεων που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι τράπεζες έχουν προτείνει αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων έως και τα 2.000 ευρώ. Σήμερα το πλαφόν ανέρχεται σε 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, ήτοι 1.680 ευρώ ανά μήνα,

Δεν αποκλείεται πάντως και το σενάριο η πρώτη χαλάρωση των ελέγχων να μην αφορά το πλαφόν, αλλά το μέγεθος της ανάληψης. Να επιτραπεί δηλαδή στους καταθέτες να αποσύρουν το σημερινό όριο των 1.680 ευρώ με μία ανάληψη, κι όχι τμηματικά.

Οι ελπίδες για μείωση των κεφαλαιακών ελέγχων αναθερμάνθηκαν μετά την διαρροή του προσχεδίου της συμφωνίας με τους θεσμούς, όπου αναφέρεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσουν και να δημοσιεύσουν οδικό χάρτη για χαλάρωση των σημερινών περιορισμών.

Τα βήματα του οδικού χάρτη πάντως θα υλοποιηθούν με γνώμονα μετρήσιμα μεγέθη στο κλίμα της αγοράς και στη ρευστότητα των τραπεζών.
Πηγή: skai.gr