«Ελληνικές εγγυήσεις μπορεί να ζητήσει η Γερμανία αν μείνει εκτός το ΔΝΤ»

Ακόμα και εγγυήσεις θα μπορούσε να ζητήσει από την Ελλάδα η Γερμανία ως προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω δανείων στήριξης, σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιλέξει να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό φέρεται να είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Εάν δεν λειτουργήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να καταβληθούν εχέγγυα για την νέα δόση» βοήθειας, φέρεται να είπε ο κ. Σέντερ, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως παλαιότερα η Φινλανδία είχε ζητήσει ανάλογες προστασίες ώστε να συμμετάσχει στα πακέτα στήριξης της χώρας μας. «Το μοντέλο είναι εφικτό», είπε ο γερμανός πολιτικός.

Πηγή της τριβής ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ είναι η ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Handelsblatt», ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει καταρτίσει διάφορες στρατηγικές ελάφρυνσης, με αιχμή το «πάγωμα» της πληρωμής τόκων από τη χώρα μας ακόμα και έως και το 2050, ή η επιβολή πλαφόν στα επιτόκια για κάποιο διάστημα.

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των επίμαχων μέτρων είναι η Αθήνα να δεσμευθεί ότι θα τηρεί πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας, που σημαίνει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, το Ταμείο φέρεται να θωρεί την εν λόγω στρατηγική ανεπαρκή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πηγή: skai.gr