Τόμσεν: Ευπρόσδεκτη η τεχνική συμφωνία, αλλά πρέπει να λύσουμε και το χρέος

Ρητές διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση του οργανισμού, λίγες μόλις ώρες μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τόμσεν χαιρέτισε κατ’ αρχήν την τεχνική συμφωνία, σημειώνοντας ότι δρομολογείται ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για πολιτικές φιλικές στην ανάπτυξη.

Διευκρίνισε όμως ότι η συμφωνία αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστη στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους, επαναλαμβάνοντας πως το ΔΝΤ ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους διαβεβαιώσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης.

Παραπλήσιο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία στην Αθήνα τακτοποιεί ένα προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ακόμα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους εταίρους να συγκεκριμενοποιήσουν τις παρεμβάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμα κι αν η υλοποίησή τους μετατεθεί για το μέλλον.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το κουαρτέτο, σημείωνε πιο γενικά πως τις «επόμενες εβδομάδες» θα γίνουν «περαιτέρω συζητήσεις» πάνω σε μία «αξιόπιστη στρατηγική» που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολιτική αναγκαιότητα για τη Γερμανία, όμως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το θέμα του χρέους δεν χρειάζεται να συζητηθεί για χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο εάν δεν υπάρχει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θέση που επανέλαβε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημείωσε πως στόχος της Αθήνας είναι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου και ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να είναι αρκετά γενικά ώστε να γίνουν αποδεκτά από τη Γερμανία αλλά ταυτόχρονα αρκετά ειδικά ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Το μοναδικό ζητούμενο από την ελληνική πλευρά, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι να διασφαλίζεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πηγή: skai.gr