Συμφωνία με μαχαίρι 18% σε συντάξεις - Ανοίγει ο δρόμος για το χρέος

«Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς» ήταν το μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Μάλιστα, ο κ Τσακαλώτος δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι - όπως είπε - δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι», δήλωσε ο υπουργός.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι περικοπή έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις οποίες προκύπτει προσωπική διαφορά, από 1 Ιανουαρίου 2019.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές, υπάρχει διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές αλλά και στους τουριστικούς μήνες, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίσης, αποφασίστηκε η μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, λεγόμενη και ως υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Παράλληλα, τη νύχτα κλείδωσαν και τα θετικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Αφορούν την επιδότηση ενοικίου περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες, επέκταση των σχολικών γευμάτων για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού αλλά και επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

Παράλληλα, το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.

250 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και άλλα τόσα θα πάνε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Όσον αφορά στα εργασιακά και, θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Δε θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.

Τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθούν στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια με στόχο να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Πηγή: skai.gr