Η ΕΚΤ επιμένει χωρίς αλλαγές στα χαμηλά επιτόκια και στην ποσοτική χαλάρωση

Αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, παρά τις εκκλήσεις της Γερμανίας για σταδιακή αύξηση επιτοκίων και αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αγορές ομολόγων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 «ή και περαιτέρω εάν είναι απαραίτητο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Κατέστησε εκ νέου σαφές πως η ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως ότου η ΕΚΤ διαπιστώσει σταθεροποίηση της πορείας του πληθωρισμού προς τον στόχο του «κοντά αλλά κάτω από το 2%».

Μολονότι τους τελευταίους δύο μήνες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας μάλιστα το στόχο της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας – παραμένει κάτω από το 1%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ακόμα περιθώρια να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση εάν ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και συμφωνηθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές είχαν αρχίσει να κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ, η Ευρωτράπεζα επαναβεβαίωσε ξεκάθαρα πως αυτό το σενάριο δεν βρίσκεται άμεσα στην ατζέντα της.

Επισήμανε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης ή και περαιτέρω.

Στις 15:30 αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι.
Πηγή: skai.gr