ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Έρχεται το (πρωσικό) ιππικό - Τεχνολογία από Πότσδαμ κατά της φοροδιαφυγής

Μετά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και τη δημιουργία φορολογικής ακαδημίας.

 
Από χθες Δευτέρα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου βρίσκεται στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Εκτός από τον εκεί υφυπουργό δικαιοσύνης, εκπροσώπους εισαγγελικών αρχών αλλά και ειδικούς σε θέματα φοροδιαφυγής η Κ. Παπανάτσιου συνάντησε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Πότσνταμ και την υφυπουργό Οικονομικών Ντανιέλα Τροχόβσκι από το κόμμα «Η Αριστερά». Οι επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Οικονομικών είχαν ξεκινήσει με γερμανική πρωτοβουλία αμέσως μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τον Ιανουάριο η κ. Τροχόβσκι οριοθέτησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κ. Πανάτσιου στην Αθήνα τους τομείς και τα θέματα στα οποία θα συνεργαστούν.

Deutschland Zusammenarbeit der Finanzministerien von Brandenburg und Griechenland zur Bekämpfung von Steuerhinterziehung (DW/P. Kouparanis)
Κ. Παπανάτσιου - φωτό DW

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Βρανδεμβούργο αφορά τώρα τη συγκεκριμενοποίηση αυτής της συνεργασίας, δηλώνει στη Deutsche Welle κ. Τροχόβσκι: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των εφοριακών αρχών. Από ελληνικής πλευράς έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτό αφορά τόσο τις νομοθετικές δυνατότητες όσο και πρακτικά θέματα, όπως λογισμικά προγράμματα ή ακόμη και διαδικασίες που ακολουθούνται στη δημόσια διοίκηση.»

Ένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν τα πιθανά αντίμετρα για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή με «πειραγμένες» ταμιακές μηχανές. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία. Και εδώ παρατηρείται το φαινόμενο να δίνονται μεν αποδείξεις αλλά τα έσοδα που δηλώνονται επίσημα να είναι πολύ μικρότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όπως δήλωσε η κ. Πανάτσιου στη Deutsche Welle, «μας έχουν ενημερώσει για το πώς έχουν αναπτύξει ένα σύστημα στο οποίο τώρα συγκεκριμενοποιούνται οι τεχνικές προδιαγραφές και το οποίο πρόκειται να εφαρμόσουν από το 2020. Κάθε ταμιακή μηχανή θα εξοπλιστεί με αυτό το σύστημα, το οποίο θα εμποδίζει τους επαγγελματίες να κάνουν κάποια παρέμβαση. Αυτό ενδιαφέρει και εμάς. Ήδη και εμείς ψάχνουμε να βρούμε ένα τέτοιο σύστημα. Πρέπει να πάρουμε τα θετικά των άλλων κρατών. Γιατί να πληρώσουμε και εμείς από την αρχή να ψάξουμε να βρούμε ένα τέτοιο σύστημα από το στιγμή που θα μπορέσουμε να το πάρουμε έτοιμο;»

Deutschland Zusammenarbeit der Finanzministerien von Brandenburg und Griechenland zur Bekämpfung von Steuerhinterziehung (DW/P. Kouparanis)
Nτανιέλα Τροχόβσκι - φωτό DW

Δημιουργία φορολογικής σχολής

Ένας δεύτερος τομέας συνεργασίας αφορά τη δημιουργία μιας φορολογικής ακαδημίας. Για αυτό το λόγο η υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου επισκέπτεται την Τρίτη την Ανώτατη Φορολογική Σχολή του Βρανδεμβούργου, όπου εκπαιδεύονται εφοριακοί απ' όλη τη Γερμανία. Ενώ στην Ελλάδα η εκπαίδευση των εφοριακών υπαλλήλων γίνεται μέσω σεμιναρίων, στη Γερμανία, εξηγεί η κ. Τροχόβσκι, «ο καθένας που προσλαμβάνεται στις εφορίες θα πρέπει να επισκεφτεί τις ανώτατες σχολές για εφοριακούς. Ανάλογα με την ειδικότητά του εκπαιδεύεται με βάση τον σχετικό νόμο για δύο ή και τρία χρόνια.» Οι μελλοντικοί εφοριακοί εκπαιδεύονται στο πνεύμα ότι θα πρέπει να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια δωροδοκίας, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δέχονται δώρα. Από την άλλη πλευρά όμως το κράτος έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους εφοριακούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τονίζει η Ντανιέλα Τροχόβσκι.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου οι εφορίες υπάγονται συνήθως στο εκάστοτε υπουργείο Οικονομικών των κρατιδίων, στην Ελλάδα είναι πλέον μια ανεξάρτητη αρχή. Στα πλαίσια των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τα μνημόνια, αρμόδια για την είσπραξη των φόρων είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οπότε, η ανώτατη σχολή θα δημιουργηθεί μετά από σχέδιο νόμου που θα εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητη Αρχής και πιθανώς να ενταχθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», εκτιμά η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σκιαγραφώντας τέλος στη Deutsche Welle τη λογική ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού φορολογικό συστήματος η Ντανιέλα Τροχόβσκι επισημαίνει ότι «προϋπόθεση για να αποτραπεί η φοροδιαφυγή είναι ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο όλοι θα θεωρούν λίγο πολύ ως δίκαιο. Θα πρέπει όμως να υπάρχει και το 'απειλητικό σκηνικό' για εκείνους που σκοπεύουν να παρακρατήσουν φόρους. Θα πρέπει να έχουν την αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να ελεγχθούν και ότι θα υποστούν τις συνέπειες.»
 
Ποσό 500 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΤΕ μέσω 7αετούς ομολόγου με 0,875% επιτόκιο
Το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει ο ΟΤΕ μέχρι σήμερα εξασφάλισε η χθεσινή έκδοση επταετούς ομολόγου...
18.09.2019, 14:06
ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα 2,45 δισ. ευρώ το οκτάμηνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε...
18.09.2019, 14:00
Μετεξεταστέα με τόνο η Ελλάδα στην κυκλική οικονομία
Μία νέα τάση που η Ελλάδα έχει ήδη ξεχάσει...
18.09.2019, 10:16
Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις e-αποδείξεις για το αφορολόγητο
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση των ποσοστών ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα απαιτούνται για το...
18.09.2019, 08:01
Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση
Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι που θέλουν να...
17.09.2019, 21:58
Γερμανικός Τύπος: H Αθήνα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις
Ο γερμανικός Τύπος για τη δρομολόγηση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και τα σχέδια της νέας...
17.09.2019, 16:10
Κυβέρνηση: Αυστηροί έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας στα καύσιμα
Εξετάζεται και η αναθεώρηση κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να προστατευθούν νοικοκυριά.
17.09.2019, 15:10
Τσακαλώτος: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ
«Το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως...
17.09.2019, 14:34
Ενεργοποιήθηκε το ηλεκτρονικό μέτρο για αντιμετώπιση πλυντηρίων χρήματος
Το νέο μητρώο θα περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους κάθε επιχείρησης...
17.09.2019, 12:36
Τέλη κυκλοφορίας. Τι θα πληρώσουμε το 2020 τι αλλάζει το 2021 (πίνακας)
Τι είπε ο υπουργός Μεταφορών Κώστα Καρμανλής για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 και τις προανήγγειλε για τα...
17.09.2019, 12:23

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 69  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.