Τόμσεν: Η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, αλλά...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, Πόουλ Τόμσεν.

Η δήλωση Τόμσεν αλλάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας, καθώς μόλις πριν δύο ημέρες, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, το Ταμείο προέβλεπε πως η Αθήνα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον έως το 2022.

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια σαφής εξήγηση για την αλλαγή στους υπολογισμούς του Ταμείου. Νωρίτερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, πετυχαίνοντας πρωτογενές αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΔΝΤ μέχρι και τον Οκτώβριο έκανε λόγο για πλεόνασμα μόλις 0,1%.

Αστοχίες από ΔΝΤ αλλά το ζητούμενο δεν είναι απλώς οι στόχοι

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά τη συνάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Τόμσεν παραδέχτηκε ότι το Ταμείο έχει πέσει συστηματικά έξω στους υπολογισμούς του όσον αφορά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας.

Τα πρώτα χρόνια οι αναλυτές του Ταμείου υπερεκτιμούσαν τα πλεονάσματα που θα μπορούσε να πετύχει η οικονομία, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να τα υποτιμούν, είπε, αν και ανέφερε αιχμηρά ότι κανένας, ούτε καν ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης, δεν προέβλεπε το 3,9% για το 2016.

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε όμως ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η επίτευξη «αυτού ή του άλλου στόχου» με διάφορες προσωρινές λύσεις, αλλά η ικανότητα της Ελλάδας να πετυχαίνει συστηματικά τους στόχους σε ένα πλαίσιο ισχυρής ανάκαμψης.

«Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα μπορεί, και έχει αποδείξει ότι μπορεί, να ‘ζουλήξει’ κάτι εδώ κι εκεί» και να πετύχει τα συμφωνημένα ορόσημα, όμως η μεγάλη εικόνα απαιτεί η χώρα να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους «ενώ η οικονομία αναπτύσσεται», είπε με νόημα.

Η Ελλάδα είναι ένα «μακροπρόθεσμο πρότζεκτ», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως στο μέλλον η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο Δημόσιο και στο άνοιγμα της αγοράς, ώστε να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πάγια πρόταση του Ταμείου για χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα μετά το 2018, σημειώνοντας πως ο στόχος του 3,5% θα είναι δυνατό να διατηρηθεί για «μία σχετικά σύντομη περίοδο».

Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, προσθέτοντας απλώς ότι η διάρκεια του 3,5% είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Αισιοδοξία για αξιολόγηση, απαραίτητα τα μέτρα για χρέος

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε μετρημένα αισιόδοξος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αφού τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα.

Επαναβεβαίωσε ωστόσο ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι Ευρωπαίοι συγκεκριμενοποιήσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα κι αν η ελάφρυνση υλοποιηθεί το 2018 ή αργότερα.

Τόνισε πως το ΔΝΤ δεν προσμένει μέτρα που θα υπολογίζουν έως και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο την πορεία του χρέους, όμως θα πρέπει να δει κάτι απτό προτού το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάσει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συζήτηση για το χρέος και τους μετα-μνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους θα αρχίσει μόνο αφού υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, είπε.

Την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων από το πρόγραμμα μέτρων, αλλά και της απομείωσης του χρέους, επισήμανε vωρίτερα εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για να προετοιμάσουμε την επιστροφή του κλιμακίου και για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης