Γερμανικός Τύπος: Διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και επώδυνα μέτρα καθυστερούν την αξιολόγηση

Οι γερμανικές εφημερίδες Suddeutsche Zeitung και Handelsblatt, γράφουν για τις επιπτώσεις επιπτώσεις των διαφωνιών Ελλάδας και πιστωτών. Η Bild σημειώνει ότι η Αθήνα έχει λάβει από τον Ιούλιο του 2015 10 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ενώ πλησιάζει το επίμαχο Eurogroup της Παρασκευής, δυναμώνει η αντιπαράθεση με την Ελλάδα με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Διαφωνίες για την Ελλάδα». 

Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει: «Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών ακόμα να συμφωνήσουν οι πιστωτές για τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το βασικό ερώτημα είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ισχύσει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, που συμφωνήθηκε για το 2018, αλλά και ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι "θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τέσσερις θεσμοί για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η δεύτερη αξιολόγηση". Εκπρόσωποι των θεσμών και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το βράδυ της Τρίτης. Στο μεταξύ οι δανειστές αυξάνουν την πίεση προς την Αθήνα. "Υπάρχει κλίμα ανησυχίας", δηλώνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αν και για την τρέχουσα και επόμενη χρονιά οι προγνώσεις για την ανάπτυξη είναι θετικές, μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία, που καθορίζουν την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος».

Handelsblatt: «Η Αθήνα συνομιλεί με τους δανειστές»

Η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα συνομιλεί με τους δανειστές» σημειώνει: «Ο χρόνος πιέζει. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε διάφορους πιστωτές. Η Αθήνα όμως δεν διαθέτει τα χρήματα. Το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει το επόμενο Eurogroup, την Παρασκευή στη Μάλτα. Οι διεθνείς δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ζητούμενο είναι κυρίως η μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον οι πιστωτές ζητούν και άλλες περικοπές στις συντάξεις. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, 4.000 συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι ότι λαμβάνουν πλέον μόνο μια ελεημοσύνη. Ένα ακόμα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Οι Ευρωπαίοι δανειστές απορρίπτουν ωστόσο το αίτημα του Ταμείου».

Bild: «Πάνω από 10 δισ. έλαβε η Ελλάδα από την Ε.Ε. από τον Ιούλιο του 2015»

Η ιστοσελίδα της Bild σημειώνει ότι για πολλούς Έλληνες η Ε.Ε. είναι κόκκινο πανί, λόγω των προγραμμάτων λιτότητας. Σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία της Κομισιόν η Αθήνα επωφελείται στην πραγματικότητα από τις Βρυξέλλες, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ έχει λάβει από τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 6% του ελληνικού ΑΕΠ. Η Ε.Ε. είναι επομένως ο μεγαλύτερος δημόσιος επενδυτής στην Ελλάδα! Με τη βοήθεια των Βρυξελλών, η Αθήνα απέκτησε εκ των υστέρων πρόσβαση σε κονδύλια που της αναλογούσαν την περίοδο 2007-2013. Πολλά προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν εξ΄ ολοκλήρου από την Ε.Ε. χωρίς να χρειαστεί, όπως συνηθίζεται, συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα. Για την οικονομική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει απορροφήσει ήδη το 20% των περίπου 20 δισ. ευρώ που δικαιούται. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται μόλις στο 8%».
Πηγή: skai.gr