Ελπίδες Κορκίδη να επικρατήσει η «εθνική θέση» στα εργασιακά

Την ελπίδα ότι στο νέο «μπρα ντε φερ» για τα εργασιακά θέματα θα επικρατήσει τελικά η εθνική θέση εργοδοτών και εργαζομένων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

Κατά τον ίδιο, το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης έως το 2018, κάνοντας λόγο για νέο παζάρι επαναπροδιορισμού του κατώτατου μισθού,  την ώρα που η ΕΕ συζητά την αναθεώρηση της οδηγίας για την εργασιακή κινητικότητα και την απόσπαση των εργαζομένων - εξέλιξη που θεσπίζει επί της ουσίας έναν κατώτατο μισθό σε επίπεδο ΕΕ.

Η θεσμοθέτηση της βραχύχρονης απασχόλησης αντί της σκληρότερης κλίμακας ομαδικών απολύσεων, «δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ευέλικτη μορφή εργασίας μειωμένου ωραρίου για τη περίοδο που η επιχείρηση βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση», διατηρώντας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, εξηγεί.

Κατά τα λοιπά, οι ομαδικές απολύσεις, ο απεργιακός νόμος "lock-out", οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος προβλέπονται στα 45 προαπαιτούμενα της β/ αξιολόγησης.

Ο κ. Κορκίδης διαβεβαιώνει πως το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων βρίσκει, στα περισσότερα, σύμφωνη την ΕΣΕΕ και πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη» από τους θεσμούς, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΣΕΕ να τηρήσει και «να διεκδικήσει στο διάλογο με όλους τους θεσμούς» τη συμφωνία με το ILO.
Πηγή: skai.gr