ΗΠΑ: Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Fed (upd)

Σε αύξηση των επιτοκίων βάσης κατά 0,25% προχώρησε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε εύρος 0,75% έως 1%. Οι αναλυτές αναμένουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη μόλις αύξηση από το Δεκέμβριο του 2008, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπότε η Fed είχε μηδενίσει τα επιτόκια.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η επιτροπή (των τραπεζιτών των πολιτειών) της Fed έκρινε πως μια «μικρή αύξηση» του επιτοκίου είναι κατάλληλη, «υπό το φως της στέρεας προόδου της (αμερικανικής) οικονομίας».

«Ακόμα και μετά την αύξηση αυτή, η νομισματική πολιτική συνεχίζει να στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας, καθώς και μια βιώσιμη επιστροφή σε πληθωρισμό 2%», πρόσθεσε.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 9-1 ψήφους . Ο μόνος που καταψήφισε ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής τράπεζας της Μινεάπολης Νιλ Κάσκαρι.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed ο Dow Jones ανέβηκε κατά 92 μονάδες στις 20.929 μονάδες. Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,6% έναντι του ευρώ και κατά 0,8% έναντι της στερλίνας.
 


Πηγή: skai.gr