Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου: Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

Το Eurogroup της 7ης Απριλίου παρουσίασαν την Τρίτη ως νέο oρόσημο για την παρουσίαση ενός πακέτου συμφωνίας με τους θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου Εμπορίου και Οικονομικών.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στους βουλευτές ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε συγκεκριμένο ποσό, προσθέτοντας ότι «οι πιέσεις που θα υπάρχουν λόγω της αναδιανομής της δημοσιονομικής πολιτικής θα ισοσταθμίσουν με αντίμετρα και θα ευνοηθεί η ανάπτυξη».

«Οι δίκες μας προτάσεις για τα αντίμετρα είναι κυρίως στην ανακούφιση πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αλλά και στην ανάπτυξη» εξήγησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι οι θεσμοί εμμένουν στις θέσεις τους για τα εργασιακά απαιτώντας αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ. Οι κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου επέμειναν ότι «θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα, ότι θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα ότι με βάση τους υπολογισμούς θα βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα οπότε δεν είναι υπό αίρεση τίποτα».

«Οι πιέσεις που θα υπάρχουν λογά της αναδιανομής της δημοσιονομικής πολιτικής να ισοσταθμίσουν και να ευνοηθεί η ανάπτυξη» τονίστηκε από τους υπουργούς κατά την τρίωρη ενημέρωση στην οποία μίλησαν 20 βουλευτές σε σύνολο 45.

Οι δύο υπουργοί έγιναν αποδέκτες της ανησυχίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευση. Οι βουλευτές μετέφεραν το κλίμα από την περιφέρειά τους ο καθένας και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές «υπάρχει μια διάθεση από μεγάλα τμήματα και της κοινωνίας και των υποστηρικτών της κυβέρνησης ότι πρέπει να προχωρήσουμε».

Ωστόσο, η ανησυχία και ο προβληματισμός των κυβερνητικών βουλευτών ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν ευδιάκριτη. «Πρέπει το συντομότερο χρονικό διάστημα να έχουμε μια βιώσιμη οικονομικά και τεχνικά συμφωνία για να συμφωνήσουμε» σχολίαζαν.

Η αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων είναι το δίπτυχο της επιτυχίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας, επισημαίνει στο μεταξύ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην ενδιάμεση έκθεσή του για το χρέος. Προειδοποιεί δε, ότι από μόνη της η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί τη σωστή συνταγή.
Πηγή: skai.gr