Κλείσιμο

Βίζερ: «Λιγότερο δράμα, λιγότερες κουβέντες και περισσότερες πράξεις»

Μήνυμα - έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, απηύθυνε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Euroworking Group, κ. Thomas Wieser.

Παράλληλα απέρριψε το σενάριο Grexit, για το οποίο επιβεβαίωσε ότι είχε συζητηθεί και ανέφερε ότι θα ευχόταν να υπήρχε «λιγότερο δράμα, λιγότερες κουβέντες και περισσότερες πράξεις».

«Το Grexit σε κάποια περίοδο ήταν επί τάπητος, ακόμη και στην ίδια την αντίληψη των αγορών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει αλλάξει εντελώς και τώρα είμαστε στο μέσον την δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι λίγο απογοητευτικό, γιατί το πρόγραμμα τρέχει ήδη ενάμιση χρόνο», είπε ο κ. Βίζερ στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ και συμπλήρωσε: «Μπορούμε λίγο να επιταχύνουμε, έστω λίγο; Τεχνικά είναι εύκολο. Αν θέλει κανείς μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την επόμενη Παρασκευή. Αν θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε μία πιο εύκολη πλεύση σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε έξι χρόνια. Υπάρχουν οράματα και φαντασιώσεις για προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα θα χρειάζονταν μία - δύο σύνοδοι κορυφής, αλλαγή στις συνθήκες του ΕΜΣ, ενδεχομένως και καινούργιο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο, αλλά δε το θέλουμε και δεν θέλουμε να περιμένουμε».

Ο αυστριακός επικεφαλής του euroworking group σημείωσε ότι τα πάντα βρίσκονται στα χέρια άλλων, ότι χρειάζονται βαριές αποφάσεις, ότι το Grexit δεν είναι υπό συζήτηση και πως οι ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η χώρα μπορούν να λυθούν.

Ως προς το αν μία απόφαση για το ελληνικό χρέος είναι εφικτή πριν τον Σεπτέμβριο ο κ.Wieser είπε πως «έχουμε συγκεκριμένα πράγματα για το τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα και νομίζω ότι υπάρχει σαφής δέσμευση ότι στο τέλος θα γίνουν και άλλα πράγματα, το ΔΝΤ θέλει πιο συγκεκριμένα, να δούμε τι θα αποφασίσει το Eurogroup».
Πηγή: skai.gr