ΔΝΤ: Εκτός ατζέντας το θέμα της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας

Εκτός ατζέντας θα παραμείνει στη σημερινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η πιθανή χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Διευκρίνιση: Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την αξιολόγηση της οικονομίας της Ελλάδας (Άρθρο ΙV) σήμερα. Απόφαση του ΔΝΤ για πιθανή μελλοντική χρηματοδότηση δεν είναι στην ατζέντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράις στο προφίλ του στο Twitter.

Άγνωστο είναι πλέον πότε το Ταμείο θα τοποθετηθεί για το αν θα μείνει ή θα φύγει από το πρόγραμμα, και αυτό ενδεχομένως να εξαρτηθεί από τη στάση της νέας κυβέρνησης Τραμπ. 

Στο μεταξύ, σε γνωμάτευσή της η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα μια νέα απόφαση του κοινοβουλίου εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως όμως τονίζεται στην τελευταία παράγραφο της γνωμάτευσης, «προς το παρόν» δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε οι αποφάσεις του ΕΜΣ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ ούτε οι συνέπειες που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις για τη «γενική δημοσιονομική ευθύνη» που φέρει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που οι συνέπειες θεωρηθούν σημαντικές για τα δημοσιονομικά της Γερμανίας, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βουλή αν θα δώσει ξανά μια εντολή στη γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νόμου περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πρωτοβουλία φέρεται έτοιμος να αναλάβει από μεριάς του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επανέλαβε στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr - DW