Γκάμπριελ: Ο Σόιμπλε να κάνει ό,τι μπορεί για την ενότητα της ευρωζώνης

Κάλεσμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη απηύθυνε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγες μόνον ώρες αφότου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για να λάβει βοήθεια.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε
ώστε να κρατήσουμε ενωμένη την ευρωζώνη και την Ευρώπη», είπε ο κ. Γκάμπριελ από τη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Περιμένω πως ο υπουργός Οικονομικών θα το πράξει αυτό και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει».

Μάλιστα, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός προσέθεσε με νόημα πως είναι «άλογο» να δοκιμάζουμε για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί κάποια χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Η τοποθέτηση Γκάμπριελ ήλθε στα χνάρια δηλώσεων του κ. Σόιμπλε σε συνέδριο στη δυτική Γερμανία, όπου τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ειδάλλως θα καταλήξει σε «αδύνατη κατάσταση».

Τόνισε δε αιχμηρά πως «σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο».

Οι δηλώσεις Γκάμπριελ έρχονται στον απόηχο δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που τον θέλει να έχει επισημάνει με επιστολές του στην καγκελάριο Μέρκελ ότι ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να διαδραματίζει έναν «πιο εποικοδομητικό ρόλο» στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τις επιστολές, χωρίς να διαψεύδουν όμως την ύπαρξή τους.
Πηγή: skai.gr