Κλείσιμο

Ακατάσχετο και αφορολόγητο το εφάπαξ επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

Τη διασφάλιση των χαμηλοσυνταξιούχων από τον κίνδυνο κατάσχεσης ή συμψηφισμού της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβουν, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η ασάφεια της ψηφισθείσας ρύθμισης και επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να είχαν οι δικαιούχοι μέσω της φορολόγησής τους.

Συγκεκριμένα η τροπολογία που ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ορίζει ότι το βοήθημα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η πολυσυζητημένη οικονομική ενίσχυση δεν υπολογίζεται ούτε στα εισοδηματικά όρια που λαμβάνονται υπόψη για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η εν λόγω τροποποίηση στην αρχική ρύθμιση πάντως προκαλεί απρόβλεπτα έξοδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τη μη φορολόγηση του σχετικού βοηθήματος, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θα ξεπεράσει τελικά τα 617 εκατομμύρια ευρώ, που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Η εν λόγω τροπολογία, ψηφίζεται σήμερα στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά