Παράταση του κόφτη ως το 2020 «μπορεί να συζητήσει» η Αθήνα στη διαπραγμάτευση

Μικρές υποχωρήσεις στο μέτωπο των δημοσιονομικών «θα μπορούσε» να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο πρόγραμμα στήριξης, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI, κάνοντας μάλιστα λόγο για ενδεχόμενη παράταση της αξιολόγησης έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο MNI ότι η Αθήνα ενδεχομένως θα ήταν διατεθειμένη να δεχτεί την απειλή του δημοσιονομικού «κόφτη» και για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή την αυτόματη περικοπή δημόσιων δαπανών στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή.

Ωστόσο, η πηγή υπογράμμισε ότι ως αντάλλαγμα και οι θεσμοί θα πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δεχτούν μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα – που ορίζεται στο 3,5% από το 2018 κι έπειτα – ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση του όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά.

Η Αθήνα επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό καθώς αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο επικεφαλής του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι βλέπει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του 2017, με το MNI πάντως να μεταδίδει ότι εάν συνεχιστεί το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις η συμφωνία μπορεί να μετατεθεί ακόμα και για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όλα αυτά έρχονται σε μία δύσκολη συγκυρία για τη διαπραγμάτευση, με δεδομένη τη δημόσια πλέον διαφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξή τους.

Το Ταμείο ζητά χαλάρωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%. Παράλληλα επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, με μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το ΔΝΤ εξέθεσε ανοιχτά τις θέσεις του σε χθεσινοβραδινό άρθρο-γνώμης που συνυπογράφουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μορίς Όμπστφελντ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι αυτό που ζητά επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτά προκύπτουν από το πρωτογενές 3,5% που συμφώνησαν ερήμην του οι εταίροι και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απέρριψαν κατηγορηματικά τις θέσεις του Ταμείο, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αφορά και το θέμα το χρέους, να παραμένει μεγάλο.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων αλλά και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή: skai.gr