Προειδοποιήσεις Κάρνεϊ για «χαμένη δεκαετία» στη Βρετανία

Η Βρετανία διανύει την πρώτη «χαμένη δεκαετία» εδώ και 150 χρόνια, είπε σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Καναδός τραπεζίτης σχολίασε ότι είναι «απίστευτο» το γεγονός ότι το πραγματικό εισόδημα των Βρετανών δεν έχει αυξηθεί εδώ και δέκα χρόνια – μία χρονική περίοδος που καλύπτει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Κάρνεϊ πρόσθεσε στη ζοφερή αποτίμησή του για την κατάσταση στη Βρετανία και σε πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου ότι μεταξύ πολλών πολιτών υπάρχει μία εντεινόμενη αίσθηση «απομόνωσης και αποξένωσης», αποτέλεσμα των ανισοτήτων που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση.

Όπως σημείωσε, για αυτούς τους πολίτες η παγκοσμιοποίηση δε συνιστά μία «χρυσή εποχή», αλλά αντίθετα συνδέεται με χαμηλούς μισθούς, επισφαλή εργασία, επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε κάποιο συγκεκριμένο κράτος και αποφεύγουν φόρους και με χτυπητές ανισότητες. Ως εκ τούτου, «χάνουν την εμπιστοσύνη τους» σε ένα σύστημα που δεν έχει αποδώσει για όλους.

Αναφερόμενος δε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, σχολίασε ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν ώστε να διασφαλίσουν τη μελλοντική επιβίωση του ενιαίου νομίσματος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο