Reuters: Η ΕΚΤ έτοιμη να προστατεύσει τα ιταλικά ομόλογα μετά το δημοψήφισμα

Έτοιμη να αυξήσει εκτάκτως τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων σε περίπτωση που το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ρώμης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν οι πολίτες απορρίψουν τις προτάσεις του για συνταγματική αναθεώρηση και απλοποίηση του νομοθετικού έργου, εγείροντας μεγάλες ανησυχίες στις αγορές για πολιτική αστάθεια την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η Ευρωτράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με μηνιαία «δύναμη πυρός» 80 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσει ιταλικά ομόλογα κι έτσι να καταπολεμήσει τυχόν εκτίναξη των αποδόσεών τους λόγω του δημοψηφίσματος.

Πέντε μέρες πριν τις κάλπες, οι δημοσκοπήσεις θέλουν το στρατόπεδο του «Όχι» να έχει προβάδισμα τριών έως επτά μονάδων, αν και πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή και το τι θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι.

Βάσει των κανονισμών της, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά την ποσότητα των ομολόγων του κάθε κράτους-μέλους που μπορεί να αγοράσει.

Ωστόσο, οι πηγές του Reuters διευκρίνισαν ότι οι κανόνες επιτρέπουν επαρκώς μεγάλη ευελιξία ώστε να μην προαπαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει τέσσερις μέρες μετά το δημοψήφισμα, στις 8 Δεκεμβρίου.

Τα ιταλικά 10ετή ομόλογα κέρδισαν έδαφος στη δευτερογενή αγορά λόγω του τηλεγραφήματος, με την απόδοσή τους να μειώνεται περίπου στο 2%.
Πηγή: skai.gr