Πρώτη σταθερά στην ανεργία η Ελλάδα ενώ η ευρωζώνη ανακάμπτει

Τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην ανεργία με μεγάλη διαφορά διατηρεί η Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για τον μήνα Σεπτέμβριο, στη χώρα μας η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23,2% (μέτρηση Ιουλίου). Την ίδια στιγμή, το ποσοστό σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση έχει μειωθεί στο 10%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.

Στη δεύτερη θέση, σχεδόν τέσσερις μονάδες καλύτερα από την Ελλάδα, βρίσκεται η Ισπανία, όπου τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου η ανεργία ανήλθε στο 19,3%, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (4%) και στη Γερμανία (4,1%).

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση και στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας, η οποία ανέρχεται στο 42,7% (στοιχεία Ιουλίου). Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, η Ισπανία (42,6%) και η Ιταλία (37,1%).

Στη μεγάλη εικόνα, τα στοιχεία της Eurostat αποτελούν θετικό μήνυμα για την προοπτική της ευρωζώνης. Ο αριθμός των ανέργων στα 19 κράτη-μέλη μειώθηκε κατά 100.000 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο, σε μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης συνεχίζεται – έστω με αργούς ρυθμούς.

Η βελτίωση πάντως δεν αναιρεί τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει διπλάσιο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: skai.gr