Απορρίπτει άμεση λύση για το χρέος ο Ρέγκλινγκ – άγνωστο το ποσό της επόμενης δόσης

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εξετάζει άμεση ρύθμιση του χρέους κι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε βάθος χρόνου έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες ημέρες αφότου δήλωσε ότι συντάσσεται με την σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Ρέγκλινγκ αποσαφηνίζει ότι υπάρχει ήδη ένας «οδικός χάρτης» για το χρέος, η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, η οποία ορίζει ότι τυχόν αποφάσεις για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018, εφόσον κριθεί απαραίτητο και εάν η ελληνική πλευρά τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Χωρίς να δώσει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποφάσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup να συνεχίσει να υποστηρίζει μακροχρόνια την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την Ελλάδα και τις αγορές, καθώς αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα που αναπόφευκτα υπάρχει όταν μιλάμε για ζητήματα με ορίζοντα δεκαετιών.

Η τοποθέτηση Ρέγκλινγκ ήλθε τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ESM, Καλίν Άνεβ Γιάνσε, ξεκαθάρισε πως ο μηχανισμός δεν πρόκειται να συζητήσει μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης πριν το τέλος του 2017.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ απέφυγε να εκτιμήσει το πότε θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα δεύτερη αξιολόγηση, παρά τη δηλωμένη επιθυμία της Αθήνας για γρήγορο κλείσιμο των συζητήσεων.

Υπογράμμισε δε ότι δεν γνωρίζει το μέγεθος που θα έχει η επόμενη δόση στήριξης που θα λάβει η Ελλάδα, καθώς αυτό θα κριθεί από την ίδια τη διαπραγμάτευση, και κατέστησε σαφές ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν τελειώσει η αξιολόγηση.

«Μόνο στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης θα γνωρίζουμε το σωστό ποσό», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr