Κατρούγκαλος: Τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά για τα εργασιακά

«Τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά» τόνισε την Πέμπτη για τις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι εκπρόσωποι επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου και είναι κοινή πρόθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Για αυτό -είπε - συμφωνήθηκε ένας προγραμματισμός να τους στείλουμε ένα κείμενο αρχών και θα μεσολαβήσει και μια τηλεδιάσκεψη.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν το κοινωνικό πλάνο για την αναδιάρθρωση ή και την αποφυγή αν είναι δυνατόν των ομαδικών απολύσεων, ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, τα θέματα νομιμότητας - πχ υποκατώτατος μισθός – «είναι εκτός τραπεζιού», αλλά γι αυτά περιμένουν γνωμοδότηση από τα νομικά τους επιτελεία. Ο υπουργός είπε επίσης ότι δε συζητήθηκε θέμα συντάξεων.

Για το ασφαλιστικό ο υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε η πορεία του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), που πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2017. «Είναι προσωπικό μου στοίχημα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι έτοιμος» δήλωσε.

«Δεν συζητήσαμε για συντάξεις όπως είδα να γράφεται σε sites» πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει αναθεώρηση της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου και περαιτέρω μείωση συντάξεων, καθώς εκτιμά πως η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει υπέρογκη, ενώ στον αντίποδα ο υπουργός Εργασίας έχει καταστήσει σαφές πως η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση.

Πηγή: skai.gr